Hieronder een aantal reacties van (oud) cursisten die de cursus gevolgd hebben;

Marijke Roza
De E-learning Kruidenspirit is de tweede online cursus die ik volg bij Heks en Kruid. Eerder volgde ik al de ONLINE Boomcirkel. Het zijn allebei heel inspirerende cursussen, met veel informatie over kruiden of bomen. In de E-learning Kruidenspirit leer je veel over hoe je kruiden praktisch en/of ritueel kan gebruiken. Precies wat je als leergierige heks wilt leren.
Maar daar komt nog iets bovenop: Yvonne van Heks en Kruid leert je vooral om je open te stellen en echt verbinding te maken met de bomen en kruiden. En dat is een kostbare schat waar je de rest van je leven plezier van kunt hebben.


Sophie
Met veel plezier kijk ik terug op Kruidenspirit! Als de magie van kruiden je eenmaal in haar greep heeft laat ze je niet meer los. Jezelf elke maand volledig verbinden met een kruid en zien wat er allemaal mogelijk is in de wegen van de magie en de stand van de maan. Een aanrader voor iedereen die bevangen wil raken door de magie van kruiden. Yvonne legt haar ziel en zaligheid in de cursus en je ontvangt hierbij veel informatie over haar persoonlijke ervaring en begeleiding. Ik ben haar erg dankbaar hiervoor. Bedankt Yvonne ❤️❤️❤️

Annette Kok
Ik heb genoten van de jaarcursus Kruidenspirit waarin je zoveel wetenswaardigheden deelde op verschillende manieren. Op schrift, in beeld maar ook om te doen. Oude en nieuwe kennis, algemeen maar ook heel specifiek zoals de manier waarop te gebruiken.  Elke maand wat nieuws, iets om naar uit te kijken. 

De manier waarop jij jouw cursus vorm geeft is veel meer dan kennis delen of informatie geven. Ik vond het juist zo mooi dat jij alles afstemt op het 'NU'. De bomen, planten of kruiden die juiste deze maand de aandacht trekken. De extra's gericht op de stand van de maan. 
Het heeft mij gestimuleerd met andere ogen te kijken naar de groene wereld om ons heen, leven waar wij niet zonder kunnen. Ik voel me weer verbonden.
dankjewel, Annette

An Dours
Een diepe dankjewel voor de verzorgde pakketjes, met zoveel mooie, eerlijke flesjes en voorwerpen. De mooie vibe van zorg, liefde en passie die iedere keer uit je pakketjes stroomt doet echt iedere keer deugd, ook wanneer het me niet lukt om actief aan die maand deel te nemen. Dankzij je cursus kijk ik anders rond, wanneer ik ga fietsen langs het jaagpad aan de schelde... mijn ogen zien meidoorn, hop en de verscheidenheid aan prachtige planten die 'zomaar' langs de bermen staan en ik voel de overvloed van onze prachtige natuur door me stromen. Je helpt me echt door dit vreemde jaar.

Veerle Verhulst
Hartelijk dank voor de prachtige kruidencursus die ik kon volgen bij jou.

Ik heb het afgelopen jaar een hele reis afgelegd... Ik ben in een burn-out gesukkeld met symptomen van fibromyalgie... Het was voor mij erg duidelijk geworden dat ik een stapje terug mocht zetten om te kunnen afdalen naar mijn kern, mijn innerlijke bron... Dit word nog eens extra bevestigd door de huidige tijd met de uitbraak van het coronavirus... 
Ik volgde enkele jaren geleden een cursus herborist en ontdekte nadien mijn verbinding met de plantenwereld. Jouw cursus heeft me erg geholpen om deze verbinding nog dieper en intenser te maken... Ook met de dierenwereld en de bomen ervaar ik meer en meer verbinding... De bomencirkel volgt dus ook nog op mijn lijstje, vermoed ik :)

Ik heb niet echt contact gemaakt met de facebookgroep of met de kruidenbabbels, mijn proces lag op dat ogenblik gewoon te ingewikkeld, ik heb mezelf echt afgezonderd ter bescherming en ook wat uit angst om niet goed genoeg te zijn... Ik merk wel dat ik nu steeds meer behoefte krijg om mezelf te laten zien zoals ik ben en ook dat is voor een groot stuk te danken aan jouw cursus...

Cynthia Hekman
In 2017 kwam ik met Yvonne in contact over de mail omdat ik wat vragen had. Op dat moment was ik matroos en kwam op veel plekken maar zat merendeels aan boord van een schip dus of ik wel kon deelnemen aan de cursus, dat was op dat moment de vraag. Ja hoor dat kon gewoon aangezien het zelfstudie is en je gebruik kunt maken van de pakketten die je bij het pluspakket mee kreeg gestuurd. Toen nog los bestelbaar bij het basispakket waar ik zelf gebruik van maakte. 

Tijdens de cursus ben ik ziek geworden maar toch doorgegaan met de cursus al was het op een laag pitje, toch geslaagd voor de cursus. Toen de mogelijkheid er was om door te gaan met nog een cursus dit ook vol goede moed gedaan. Alleen wel het pluspakket genomen nu. Dan kreeg je het ebook er gratis bij en een wandeling met Yvonne voor meer inzichten uit de natuur. Plus natuurlijk de maand pakketen die afgestemd zijn op het kruid van die maand. 

Het is een prettige duidelijke cursus. Yvonne is een super lieve vrouw die je helpt waar mogelijk en openstaat voor tips en waarbij in overleg heel veel mogelijk is. Ik heb de cursus met veel liefde en plezier gedaan en heb er veel van geleerd. Ben dichter bij mezelf gekomen maar ook dichter bij de natuur.

Laurette der Kinderen
Deze cursus heeft mijn liefde en inzicht in de natuur en haar enorme mogelijkheden voor de mens in het algemeen heel erg verrijkt. De grote hoeveelheid informatie die er bij elk kruid gegeven wordt. De fijne manier van verwerking in de opdrachten. De terugkerende duidelijke opbouw van rituelen, weetjes, geneeskrachtige werkingen is heerlijk om te bestuderen en uit te proberen in de praktijk.

Je krijgt een totaal andere verhouding tot de natuur. Respectvol, verwachtingsvol en een gevoel van oneindig te ontdekken kennis over symboliek en spiritueel betrokken zijn met de natuur. Geweldig.

Wat heb ik enorm genoten van het pluspakket van de cursus kruidenspirit. Elke maand kwam er een prachtig pakketje thuis waar telkens een prachtige ondersteuning voor rituelen, of geneeskrachtig gebruik in zat. Voor mij was het weer een rijkdom in mijn leven. Als 50 plusser heb je al heel wat in je leven gezien denk je, maar elk Kruid of boom door Yvonne Vrijhof aangereikt, gaf mij nieuwe inzichten. Soms had ik echt geen zin om te gaan werken, omdat ik alleen deze studie wou doen! Dankjewel voor deze rijke wereld!

Carla Traarbach
Een jaar geleden kwam er een advertentie langs voor de e-cursus ‘kruiden en elementen’ en eigenlijk wist ik meteen dat ik die wilde volgen en daar heb ik mezelf een mooi cadeau mee gegeven. Met het ritme van de maan leef ik al van kind af aan en ik maakte toen al geurwater van bloemblaadjes, maar de echte kennis ontbrak natuurlijk" waardoor het vaak schimmel-water werd.

Vanaf het eerste kruid was ik geboeid door alle extra info die erbij kwam: mythologie, geschiedenis, rituelen, een prachtige natuur kaartendeck enz. De afgelopen jaren maakte ik al thee van de kruiden om ons heen en ik had wel geëxperimenteerd met het maken van (goudsbloem)zalf en tandpasta, maar met alle recepten die we via de cursus kregen heb ik nu een koelkast vol eigen zalven, tincturen, siropen en heerlijke wijn en likeur.

De zalven heb ik al regelmatig kunnen inzetten en met een klein glaasje siroop houd ik mijn weerstand op peil deze winter.

Kortom als je je wilt verbinden met de natuur in je naaste omgeving is dit een geweldige cursus.

Francisca de Vreede
Ik heb nooit wat met kruiden en planten gehad. Totdat ik met de moonchallenge mee deed van Yvonne, daar kreeg ik mee dat ze ook online kruidencursus gaf. Het was zo interessant wat ik allemaal las op haar website. Toen heb ik me aangemeld, want ik was nieuwsgierig naar die kruiden en wat kun je ermee. Ik heb zoveel geleerd in die tijd dat ik het zo jammer vond dat de cursus stopte, maar ik ga door met de kruidenwijs. Ik wil meer leren dan ik heb gedaan in dat jaar. Ook ben ik naar een workshop van haar geweest, ik vond het heel leerzaam. Ik ben nu zelf meer in de natuur te vinden en ik krijg nu een aangepaste tuintje voor wat kruiden te planten. En dat komt door wat ik bij Yvonne geleerd heb, ik wil graag hier mee doorgaan het voelt heel goed aan om het te doen.

Dankjewel Yvonne voor de geweldige cursus!

Rita Klasen
Na de cursus Kruidenwijs ben ik direct gestart met de Kruidencursus. Nu met de nieuwe maan en de elementen gaf dit weer een heel andere kijk op kruiden, de maan en de elementen. Ik heb nog meer liefde gekregen voor de kruiden en hoop met de geneeskrachtige kant van deze mooie kruiden vele mensen te kunnen helpen weer dicht bij zichzelf en de natuur te komen.

Yvonne, dank je wel voor deze mooie cursus. Ik heb er veel van geleerd.

Linda Busschers
Ben nu echt even gaan zitten voor mijn Kruidencursus van afgelopen jaar.

Mijn doel is bereikt, kan de Maan nu de hele cyclus volgen Snap hoe natuurlijk de ebben & vloeden elkaar afwisselen; de elementen logisch herkennen.

Afgelopen jaar ben ik me weer bewuster gaan worden van de keuzes die ik maken kan.

Bijvoorbeeld om een Talking stick in elkaar te knutselen. Uiteindelijk niet voor sering maar rozenhout gekozen...

Tijdens het volgen van de cursus maakte randomstandigheden, dat ik met enige regelmaat niet in tempo kon werken, dat ik wilde. Ga wel door met oefenen met meer inzicht over hoe ik de randomstandigheden kan verbeteren. Veel heeft te maken met mijn manuele handicap en daardoor niet goed met pc kan omgaan. Feit dat ik genoodzaakt linkshandig dingen moet oplossen in een rechts ingerichte maatschappij.

Denk dat het vormtekenen van de vrije school met het lemniscaat functioneert.

De schrijfopdracht richting het einde van mijn cursus had ik naar eigen believen opgenomen. Sinds een voorval op mijn vijftiende dacht ik over mezelf uitsluitend holle frasen kon fabriceren. Daarom schreef ik veel mooie woorden & gedichten van een ander, met mogelijk naam,  over; tijdsinvulling. In deze periode is het eindelijk gelukt om mijn eigen levensverhaal 'vast' te leggen. Heb het met iemand kunnen delen. Kreeg terug dat ik met een kleurrijk palet in het leven sta. Heel erg fijn om zo'n compliment te krijgen.

Rond het einde van de cursus stond deelname 'het gezamenlijk maken van een Natuurmandala' op de agenda; wilde als afsluiting wel naar IJmuiden komen voor iets dergelijks. Uiteindelijk is das Veilchen 'a capella' kunnen zingen concreet mijn persoonlijke afsluiter geworden. Tijdens het inlezen van de les herkende ik dit mooie gedicht van Goethe mee, in gedachten zong ik zalig mee. Deze bewerking van componist Reichard was zo terug te vinden in mijn documentatie. Alleen werd het een behoorlijk tour om iemand te vinden die de pianopartij wilde inspelen. Ongeveer 3 weken geleden dan toch gelukt; gaaf, heb wel 10 jaar niet aan stemtraining gedaan. Ben gaan oefenen en ontdekt dat het me goed afgaat de melodielijn neer te zetten. Belangrijker nog: ik heb er plezier in gekregen om weer wat in te studeren. Gisteren heb ik het op mijn werk in de theaterzaal gepresenteerd. De afsluiter van deze cursus.

'das Veilchen” heeft een kansje gekregen opgenomen te worden in een voorstelling...

Dankbaar dat ik nieuwsgierig werd door het maken van een kruidenkalender, hierdoor heb ik Yvonne persoonlijk ontmoet. Ze heeft mijn waardering gevonden en werd blij van het volgen van de cursus. Zozeer zelfs dat ik een doorstart ga maken naar haar Kruidenwijs. Het wordt vast een heus genoegen...

Marjan Bongaards
Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in kruiden. Vaak deed ik ze na tekenen of in een bloemenpers.

Bij oorpijn of andere kwaaltjes ging ik zoeken in een kruidenboekje voor een middeltje. Ik was toen nog maar 12 jaar.

Verder was er niemand die mij een beetje wegwijs kon maken op het kruidengebied.

Daardoor kwamen de kruiden een beetje op de achtergrond totdat ik een opleiding deed waar wat kennis over kruiden goed van pas zou komen.

Ik ben een beetje gaan rondsnuffelen op internet en kwam op de site van Heks en Kruid en las over de E-learning kruidencursus.

Het is een hele leuke maar ook een leerzame cursus. Per maand een kruid is heel prettig.

Je bent intensief met het kruid van die maand bezig door informatie op te nemen maar ook door het zoeken in de natuur en dan het kruid te zien, in je op te nemen en vooral te voelen. Je leert te werken met het kruid door een thee, een zalf of lotion te maken maar ook iets te maken als een amulet en kruidenbuidel of een volle maanviering te doen.

Door er op een leuke manier mee bezig te zijn neem je het kruid echt goed in je op.

Vaak moet je bij een andere cursus de informatie naar binnen stampen maar dat is bij deze cursus helemaal niet aan de orde. Nu loop ik buiten te zoeken naar kruiden voor de cursus en word ik ook nog eens nieuwsgierig naar de andere kruiden die er naast staan.

Ik voel me veel meer verbonden met de natuur en daar word ik echt heel erg blij van.

De natuur heeft echt veel te bieden, onze voorouders wisten het wel maar wij zijn het een beetje vergeten.

Een kruidige groet, Marjan.